28 March 2011

ROTI CANAI(MALAYSIA)

Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.
Penggunaan perkataan canai dalam bahasa Melayu dibelakang roti adalah hasil dari tingkahlaku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti. Ada juga menyatakan perkataan canai dibelakang roti ini asalnya dari jenis dal yang digunakan bersama roti ini, yakni "Channal". Pada versi yang lain, perkataan canai ini datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.
Roti canai di India dan Singapura, ia lebih dikenali sebagai roti pratha. Rupa roti pratha dengan roti canai adalah sama dan bentuknya masih lagi bulat.
.
.
.
 The mixture is kneaded, flattened, and then oiled, before being folded repeatedly
.
Roti canai is cooked on a flat iron skillet with a lot of oil
.
PREPARATION:

  • Sieve flour and salt into a mixing bowl
  • Mix in the ghee, add water gradually, knead until the dough is a smooth, medium consistency
  • Let dough rest for 2 to 3 hrs to soften
  • Take a portion of dough, shape into a ball, oil the work top with ghee and work each ball into a very thin sheet - first flatten with your oiled palms, then thin it further by pulling the edges [professionals do it by flipping the dough in the air in a circular motion like a pizza maker does]
  • Sprinkle the dough sheet with 1 tsp of ghee and fold in edges forming it into a square then sprinkle a little flour and roll out slightly
  • Alternatively, you can thin out the sheet, oil and roll it up - coil it up like a sea shell, flatten, oil again and repeat the flattening 1 or 2 more times
  • Preheat griddle or pan, grease well with ghee; when hot, put one roti dough on, cook for 2-3 mins till golden brown. Lift Roti with a spatula, grease the griddle with a tsp of ghee, cook the other side


No comments:

Post a Comment